czwartek, 24 września 2015

Ogórki z pieprzem

Cześć!

Lubicie robić przetwory? Ja - owszem :) Jakiś czas temu zrobiłam ogórki, które są po prostu pyszne. Już któryś rok są z nami, ale dopiero w tym zrobiłam je całkiem samodzielnie :)

- 2,5 kg ogórków
- 3 cebule

Zalewa (podaję proporcje z przepisu oryginalnego, ale ja musiałam zrobić ponad dwukrotnie więcej, żeby wystarczyło):
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki gorczycy
Ogórki pokroić w ćwiartki, cebulę w plastry, dać do garnka lub dużej misy, posolić i odstawić na 3 godziny, żeby z ogórków wyszła woda. Składniki zalewy wymieszać, (ja zagotowałam i zalałam ogórki już w słoikach) zalać ogórki. Dać do słoików i pasteryzować 10-15 minut.

6 komentarzy:

  1. Nie znam ogórków z pieprzem, co jedynie z chilii o nazwie krokodylki, też są pyszne;) Wszystko co octowe jest pyszne! A jak już o jedzeniu to ja robię lazanię:)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lazania, mniam! A ogórki z chilli też muszą być mega!

      Usuń
  2. Ja nigdy nie robiłam takich przetworów, ale moja mam robi ogórki co roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię przetwory z ogórków. Zarówno robić, jak i ... zjadać :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ogórki, dotąd robiłam tylko z chilli.

    OdpowiedzUsuń