czwartek, 3 września 2015

Gulasz z marchewką

Cześć!

Dawno, dawno temu dostałam z jakiejś okazji Książkę kucharską dla dzieci. Trzeba przyznać, że bardzo ładnie wydana i ładnie rozpisana, okraszona apetycznymi zdjęciami. Jedna z potraw tam zawartych - potrawka wołowa - na stałe weszła do naszego menu (po sporych modyfikacjach). Przedstawiam poniżej moją wersję:

- 700 g mięsa (może być wołowe, wieprzowe, kurczak)
- 2 cebule
- 2-3 marchewki
- bulion (warzywny, drobiowy, jakikolwiek)
- przecier pomidorowy
- natka pietruszki
- przyprawy (jarzynka, zioła, sól, pieprz)
- opcjonalnie ząbek czosnku
- mąka
- olej do smażenia
Na oleju podsmażamy obraną i pokrojoną cebulę i marchewkę. Podsmażamy też mięso uprzednio pokrojone w kostki. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. pod koniec doprawiamy przecierem wymieszanym z 1-2 łyżkami mąki. Posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz