Cześć!
Lubicie robić przetwory? Ja - owszem :) Jakiś czas temu zrobiłam ogórki, które są po prostu pyszne. Już któryś rok są z nami, ale dopiero w tym zrobiłam je całkiem samodzielnie :)
- 2,5 kg ogórków
- 3 cebule
Zalewa (podaję proporcje z przepisu oryginalnego, ale ja musiałam zrobić ponad dwukrotnie więcej, żeby wystarczyło):
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki gorczycy
Ogórki pokroić w ćwiartki, cebulę w plastry, dać do garnka lub dużej misy, posolić i odstawić na 3 godziny, żeby z ogórków wyszła woda. Składniki zalewy wymieszać, (ja zagotowałam i zalałam ogórki już w słoikach) zalać ogórki. Dać do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Nie znam ogórków z pieprzem, co jedynie z chilii o nazwie krokodylki, też są pyszne;) Wszystko co octowe jest pyszne! A jak już o jedzeniu to ja robię lazanię:)) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLazania, mniam! A ogórki z chilli też muszą być mega!
UsuńJa nigdy nie robiłam takich przetworów, ale moja mam robi ogórki co roku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przetwory z ogórków. Zarówno robić, jak i ... zjadać :)
UsuńUwielbiam ogórki, dotąd robiłam tylko z chilli.
OdpowiedzUsuńZ chilli jeszcze nie robiłam, ale na pewno są pyszne.
Usuń