Cześć!
Jak zapewne zauważyliście, uwielbiam testować nowe przepisy. Na blogu Uli znalazłam ciekawy przepis na risotto. Nie miałam wszystkich składników, więc przepis został zmodyfikowany. Po oryginał zapraszam na stronę Uli, a oto moja wersja:
- woreczek ryżu
- laska kiełbasy
- mała cebula
- mała cukinia lub pół dużej
- czosnek granulowany lub świeży przeciśnięty przez praskę
- kilka pomidorów
- niecała szklanka białego, wytrawnego wina
- olej lub oliwa
- kawałek masła
- ok. litr bulionu
- krem z octem balsamicznym
- rozmaryn, sól, pieprz, wędzona papryka (opcjonalnie)
Do foremki włożyć pokrojone pomidory, dodać sól, pieprz i rozmaryn, 4 łyżki oliwy, łyżkę lub dwie kremu z octem balsamicznym i zapiekać ok. 20 minut.
W tym czasie kroimy cebulę i razem z czosnkiem i przyprawami szklimy na oleju, dodajemy kiełbasę i smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż i smażymy razem kolejne kilka minut. Dolewamy białe wino, gotujemy od czasu do czasu mieszając. Stopniowo dodajemy bulion, gotujemy mieszając aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn. Jakieś 10-15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w plastry lub półplastry cukinię. Gdy danie jest gotowe, dodajemy pomidorki razem z całym sosem oraz kawałeczek masła, mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
Przepis jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a na dodatek bardzo smaczny :)
Wygląda bardzo apetycznie. Pojadłabym.
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam. 😊
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis....takie dania bardzo lubię....i może się zainspiruję...
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
Usuń