piątek, 21 sierpnia 2015

Tarta z pieczarkami i serem camembert

Cześć!

Niedawno byłam na urlopie, chciałam go skończyć z przytupem i przygotowałam rodzinną kolację. Upłynęła ona bardzo miło a daniem robiącym największą chyba furorę była tarta. Nawet mój brat, który nie lubi serów pleśniowych bardzo ją zachwalał. Przepis znalazłam u Mirabelki. Nie miałam formy do tarty, więc robiłam ją na zwykłej dece, tylko nieco mniejszej niż standardowa. Niestety nie wiem dokładnie jakie ma wymiary. A oto przepis:

- arkusz ciasta francuskiego (użyłam tego z Biedronki, może kiedyś się skuszę i przygotuję je sama??)
- 0,5 kg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 serki camembert (również z Biedronki, naturalne)
- ok. 3/4 szklanki śmietany 
- sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie
- opcjonalnie orzechy włoskie
Na wysmarowanej masłem blasze ułożyłam ciasto francuskie. Nakłułam je widelcem. Podpiekłam w piekarniku w 200-220 stopniach przez ok. 20 minut. Przez ten czas podsmażyłam pokrojone pieczarki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam przyprawy i smażyłam, aż sok z pieczarek wyparuje. W kubku roztrzepałam jajko wraz ze śmietaną. Na wierzch podpieczonego ciasta dałam pieczarki, zalałam jajkiem ze śmietaną. Na wierzchu ułożyłam pokrojony w plastry ser i zapiekłam w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Miałam odrobinę włoskich orzechów, posiekałam je i przed włożeniem tarty do piekarnika posypałam jej wierzch. jednak tych orzechów było troszkę za mało i prawie ich nie czułam, myślę jednak, że to świetna opcja :)

Naprawdę warto wypróbować, bo tarta jest przepyszna!!!




7 komentarzy:

  1. Ty zawsze mi apetytu narobisz:* Bardzo lubię pieczarki:) A ogólnie tak bardzo chciałam kiedyś robić tarty, że w Święta dostałam od dwóch osób naczynia - na szczęście inne. Jedno sylikonowe, a drugie takie normalne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, możesz zrobić :) A naprawdę warto :)

      Usuń
  2. Pychota, pieczarki uwielbiam pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kusisz....A w nocy nie można się objadać :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, przepis spisany i czeka na wypróbowanie ;)

    OdpowiedzUsuń