środa, 22 października 2014

Dyniowo-jabłkowa marmoladka z nutą pomarańczy

Cześć!

Czy zakończyliście już sezon przetworów? Jeśli macie ochotę ukręcić jeszcze coś słodkiego na długie zimowe dni to marmolada dyniowo-jabłkowa może być dla Was!

Potrzeba nam:
- 2 kg jabłek
- 2 kg dyni
- 2 pomarańcze
- szklanka cukru + cukier do smaku
- sok z jednej cytryny
- 1/4 szklanki wody
Jabłka obrać i usmażyć. Dynię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć. Pomarańcze ugotować do miękkości, zmiksować i przetrzeć przez sito. Do pomarańczy dać szklankę cukru, wodę i sklarować tak, aby powstało coś w rodzaju lukru. Wszystkie składniki połączyć, dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Rozłożyć do słoików i pasteryzować ok. 40 minut.
Tutaj mała dygresja: od tej pomarańczy, a konkretnie tej białej części wyczuwa się w marmoladzie lekką goryczkę, dlatego zastanawiam się czy następnym razem nie dać tylko soku z pomarańczy i ewentualnie samej ugotowanej skórki bez tej białej części.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam dżemy i marmolady, a takiego połączenia spróbowałabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń