poniedziałek, 13 października 2014

Grecka zupa z zielonej soczewicy

Cześć!

Chodząc kiedyś po markecie przystanęłam przy dziale ze zdrową żywnością. Znalazłam tam paczkę zielonej soczewicy, na której był nadrukowany przepis na grecką zupę. Stwierdziłam, że jest prosta do zrobienia i muszę ją wypróbować.
- 250 g zielonej soczewicy
- 250 g pomidorów
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- listek laurowy, sól, pieprz, oregano
- 2 łyżki octu winnego (ten punkt pominęłam)
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, podobnie marchewkę i cebulę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę (którą wcześniej moczyłam w wodzie pół godziny). Zalać ok. 1 l zimnej wody, gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać pomidory i koncentrat, doprawić, gotować jeszcze 15 minut. Na końcu dodać ocet.

5 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy, ale przepis wygląda interesująco, może w weekend namówię mamę na ugotowanie takiej zupy :)
    P.S. Zapraszam na konkurs w którym do wygrania jest wybrany sweter z Oasap ♥
    http://www.likemywholefashion.pl/2014/10/wygraj-sweter-z-oasap-u-mywholefashion.html

    Pozdrawiam,
    Karolina z Likemywholefashion

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica to mój przysmak, ale rzadko robię z niej zupę, choć nie wiem dlaczego. Pozdrawiam i zapraszam na rozdanie. Łatwo można coś wygrać:)
    http://lifegoodmorning.blogspot.com/2014/10/2-lata-bloga-i-woskie-rozdanie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuje koniecznie taką zupkę zrobić :) Dzięki za zaproszenie, muszę pomyśleć nad odpowiedzią :) I gratuluję dwóch latek :)

      Usuń