niedziela, 11 października 2015

Kapuśniak

Cześć!

Dziś przepis na kapuśniaczek :) Jesienną, sytą i bardzo dobrą zupę:

- pół dużej lub jedna mała główka kapusty
- marchewka
- pietruszka
- ziemniak
- przyprawy (ziele angielskie, domowa przyprawa warzywna, kostka rosołowa, rozmaryn, sól, ewentualnie pieprz, zioła prowansalskie i co kto lubi)
- kostka rosołowa
- 2 łyżeczki smalcu (można pominąć)
Kapustę obrać z wierzchnich liści poszatkować, wrzucić do garnka. Pozostałe warzywa obrać, pokroić, wrzucić do kapusty, zalać wodą, dodać przyprawy do smaku, smalec i gotować do miękkości. jeśli kapuśniak będzie mdły można dodać odrobinę kwasku cytrynowego.

6 komentarzy:

  1. O ile kapustę kiszoną lubię, to za kapuśniakiem nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle lubię kapustę. Jak jest dobrze przyprawiona :)

      Usuń
  2. Dawno nie jadłam kapuśniaku. Sama nie umiem go zrobić niestety.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za kapuśniakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od przypraw i sposobu przygotowania :)

      Usuń