niedziela, 30 sierpnia 2015

Ciasto z owocami na maślance

Cześć!

Na niedzielę przygotowałam ciasto na maślance z owocami, bo akurat z nalewki zostały mi pijane borówki i nie chciałam ich wyrzucić. A że miałam maślankę wybór ciasta nasunął się sam :)

Ciasto:
- szklanka maślanki
- 2-3 jajka
- szklanka cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- owoce sezonowe (jagody, maliny, jabłka, śliwki...)

Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając maślankę i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do ciasta razem z cukrem waniliowym. Masę wylewamy na małą dekę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Na wierzch kładziemy owoce (przy jabłkach można posypać cynamonem), na to dajemy kruszonkę.
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny lub masła

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy tak, aby powstały grudki. Rozkruszamy na owocach. Pieczemy ok. godziny w temp. 180-200 stopni.

10 komentarzy:

  1. Chętnie przetestuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No Ty mnie wykończysz tymi przepisami;) ja akurat zjadłam obiad (pierwszy raz robiłam makaron z łososiem i mascarpone) i teraz chce mi się coś słodkiego. Ten przepis znam, lubię, a kruszonkę to w ogóle często do różnych słodkości robię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten Twój makaron też brzmi dobrze :) Cóż ja poradzę, że oprócz czytania gotować też lubię :D

      Usuń
  3. Oj, a ja się dziś musiałam zadowolić kupnym serniczkiem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz, kusisz. Uwielbiam takie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna chodzi za mną ciacho z kruszonką. Może skuszę się na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń