Cześć!
Zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjną, aczkolwiek prostą i szybką w przygotowaniu zupę cebulowa.
- 3-4 cebule
- 0,5 l bulionu (ja miałam z kostki)
- masło
- tymianek
- wino białe wytrawne
- bułka lub chleb do grzanek
- starty żółty ser
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle (nie przysmażamy!), zalewamy bulionem, dodajemy tymianku i gotujemy chwilę. Blendujemy i dolewamy białe wino. Ja miałam chardonnay, ale nada się chyba każde, byle wytrawne. Wlałam na oko prosto z butelki, ale było tego może z pół szklanki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Z pieczywa robimy grzanki. Gorącą zupę wlewamy do miseczki, dodajemy grzanki, posypujemy startym serem. Pycha!
Teraz wiem, co zrobię na obiad jak mąż będzie mnie denerwował:) On nie lubi cebuli, a może zupkę polubi :):)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji może akurat mu posmakuje :)
UsuńMojemu mężowi będzie na pewno smakować.
OdpowiedzUsuńJest pyszna
Usuń:)
Wypróbuję! :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że posmakuje :)
UsuńZ miłą chęcią wypróbuję... tylko kto to będzie u mnei jadł? Moje dzieci na samo słowo "Cebula" krzywią się jak od cytryny :)
OdpowiedzUsuńTo zupa bardziej dla dorosłych ze względu na wino :)
UsuńŚwietny pomysł z tym winem, wypróbuję przepis z chęcią. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci przypadł do gustu :)
UsuńW takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. Chętnie to zmienię :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń