czwartek, 11 sierpnia 2016

Zupa cebulowa

Cześć!

Zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjną, aczkolwiek prostą i szybką w przygotowaniu zupę cebulowa.

- 3-4 cebule
- 0,5 l bulionu (ja miałam z kostki)
- masło
- tymianek
- wino białe wytrawne
- bułka lub chleb do grzanek
- starty żółty ser
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle (nie przysmażamy!), zalewamy bulionem, dodajemy tymianku i gotujemy chwilę. Blendujemy i dolewamy białe wino. Ja miałam chardonnay, ale nada się chyba każde, byle wytrawne. Wlałam na oko prosto z butelki, ale było tego może z pół szklanki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Z pieczywa robimy grzanki. Gorącą zupę wlewamy do miseczki, dodajemy grzanki, posypujemy startym serem. Pycha!

12 komentarzy:

  1. Teraz wiem, co zrobię na obiad jak mąż będzie mnie denerwował:) On nie lubi cebuli, a może zupkę polubi :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej wersji może akurat mu posmakuje :)

      Usuń
  2. Mojemu mężowi będzie na pewno smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z miłą chęcią wypróbuję... tylko kto to będzie u mnei jadł? Moje dzieci na samo słowo "Cebula" krzywią się jak od cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupa bardziej dla dorosłych ze względu na wino :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł z tym winem, wypróbuję przepis z chęcią. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci przypadł do gustu :)

      Usuń
  5. W takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. Chętnie to zmienię :)

    OdpowiedzUsuń