niedziela, 21 sierpnia 2016

Racuchy dyniowe

Cześć!

Miałam w zamrażarce porcję zblendowanej dyni. Postanowiłam wykorzystać ją do racuchów. Dynia nadaje ciastu delikatności i fajnego kolorku. Polecam :)

- ugotowana (bądź upieczona) i zblendowana dynia (ja miałam w porcję mieszczącą się w opakowaniu 250 g)
- mleko
- mąka
- jajko
- proszek do pieczenia
- cukier
- szczypta soli
- olej do smażenia
Mleko, mąkę, dynię, jajko, proszek, cukier i sól mieszamy w garnku (można zblendować). Smażymy na oleju. Proste? Proste, a jakie smaczne :) Można podawać solo lub w towarzystwie dżemu.

10 komentarzy:

  1. Jedyna potrawa z dyni, jaką miałam okazję spróbować to dynia krem - zupa, którą robi moja mama. Placki natomiast jadłam z cukinii ;). A tu proszę! Można i z dyni. Na pewno spróbuję! ;) Smakowicie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki z cukinii też robiłam, ale to bardziej wytrawne a racuszki są na słodko :)

      Usuń
  2. Do mojej kuchni dynia raczej nie zagląda. Może czas to zmienić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dawniej nie używałam dyni w kuchni, ale powoli się to zmienia :) Robię racuchy, ciasto dyniowe i makaron z kabanosami (lub kiełbaską) i dynią.

      Usuń
  3. Zajebiste! Moje ulubione danie, tyle że z jabłkiem. Pamiętam jak dziś, jak w przedszkolu jadłem to pierwszy raz i poleciałem do kucharek po przepis, który moja mama ma chyba nawet do dziś. Będę jej musiał przygadać o wersji dyniowej, w okresie halloween. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłkiem to moja mama też robiła, ale na kwaśnym mleku. Pychaaaaa!!!! A dawno nie jadłam. Pojadę na urlop do domku to uproszę mamę o nie :) Albo sama zrobię :D

      Jak spróbujesz daj znać czy smakowało :D

      Usuń