Cześć!
Sezon na przetwory w pełni, dlatego nie mogłam się oprzeć, żeby nie przygotować paru słoiczków. Przepis, który dziś przedstawiam zrobiłam będąc u Rodziców, gdzie miałam dostęp do cukinii i buraczków prosto z grządki. Już drugi raz robiłam tę sałatkę i muszę przyznać, że jest bardzo dobra.
Oto przepis (pochodzi z jakiegoś starego numeru specjalnego Przyślij Przepis; ja trochę zmieniłam proporcje, bo zrobiłam więcej):
- 1 kg cukinii
- 1 kg buraków
- 0,5 kg cebuli
- sól
Zalewa:
- szklanka octu
- szklanka oleju
- szklanka cukru
Buraki gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w talarki. Cukinię myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Mieszamy składniki na zalewę, jak cukier się rozpuści wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na godzinkę. Wsadzamy do słoików i pasteryzujemy ok. 25 minut.
Ja narobilam ogórków.
OdpowiedzUsuńChciałam jeszcze paprykę, ale... zabójcze sa teraz ceny słoików. 6 słoików 900 ml w Tesco (i to na promocji) kosztuje 12 zł.
Kiedy 2 miesiące za takie same 6 słoików dawałam 4,99 zł...
To faktycznie drogie! Choć ja wykorzystuję słoiki po jakichś kupnych przetworach, to też niezły sposób :)
UsuńMarzy mi się, że jak będę miała kiedyś swój dom będę robić miliardy słoiczków z przetworami :) U mnie w rodzinnym domu akurat się tego nie praktykuje ale uwielbiam odwiedzać babciną piwniczkę, zawsze można tam znaleźć jakieś skarby :) Ale pierwszy raz słyszę o buraczkach z cukinią :) Fajne!
OdpowiedzUsuńW dobrze wyposażonej spiżarce jest jakoś tak weselej :) Ja te buraczki robiłam po raz pierwszy rok temu, przypadły do gustu domownikom, więc powtórzyłam proces :)
UsuńNie dla mnie bo nie przepadam za cukinią. Ale zgadzam się z tobą, proces przetworów w pełni trwa ;)
OdpowiedzUsuńZawsze można poeksperymentować, może akurat w tej wersji przypadłaby Ci do gustu :)
UsuńIdealnie, bo mam cukinię inie wiedziałam co z nią zrobić :-)))
OdpowiedzUsuń:)
Usuń