niedziela, 11 maja 2014

Kurczak z pieczarkami

Cześć!

Dziś zaprezentuję Wam kolejny szybki przepis na kurczaka. Potrzebne nam będą:
- pierś z kurczaka 
- pieczarki (ok.20 dag wystarczy, można dać więcej lub mniej, jak kto lubi)
- kostka mięsna
- woda
- śmietana i mąka do zagęszczenia
- olej do smażenia
- przyprawy (już nie pamiętam dokładnie jakie dałam, ale były na pewno: sól, pieprz, ziele angielskie, dałam jeszcze chyba zioła prowansalskie, liście laurowe i jałowiec. Tutaj każdy dodaje to co lubi :))

Kurczaka pokroiłam, wymieszałam z ziołami, solą i pieprzem i obsmażyłam na oleju, dodałam wodę z kostką oraz pozostałe przyprawy i udusiłam do miękkości. Zagęściłam śmietaną z mąką. Podałam z kaszą i surówką. Prawda, że proste? :)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam sos pieczarkowy ! Też sobie często robię taki obiad :) Pychota !

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam dziś kurczaka z pieczarkami. Tyle, że pierś była panierowana, a pieczarki pokrojone na pół i usmażone na maśle jako dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie dania :)
    Moja babcia od czasu do czasu serwuje mi coś podobnego. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczaczek :) Przepis zachowam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uuuwielbiam pieczarki, więc to post stworzony dla mnie :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń