piątek, 28 czerwca 2013

Kruche ciasteczka z kokosem



Cześć!

Czeka mnie ciężki weekend, dlatego na poprawę humoru podam Wam przepis na jedne z moich ulubionych ciasteczek. Troszkę trzeba przy nich postać, ale efekt jest tego wart:)

Kruche ciasteczka z kokosem
- pół kilograma mąki
- kostka margaryny
- 12 dag cukru
- 3 łyżki śmietany
- pół łyżeczki octu
- aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 10 dag cukru kryształu
- wiórki kokosowe
- ewentualnie posiekane orzechy

Margarynę siekamy z mąką i proszkiem. Dodajemy cukier (12 dag), żółtko, ocet, śmietanę i aromat. Zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na 0,5-1 godzinę. Ciasto posypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka. Smarujemy je nieco roztrzepanym białkiem (ja dodaję do niego odrobinę mleka) oraz posypujemy mieszanką cukru (10 dag) i kokosa (lub orzechów). Kładziemy na natłuszczoną blachę i pieczemy w temp. 180-200 ° C aż się ładnie zarumienią (ok. 25 min).
Do kawy są idealne:)

15 komentarzy:

  1. Mniam :) Powodzenia w czasie weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie!
    Uwielbiam kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też go lubię :) Zwłaszcza w domowym likierku :D

      Usuń
  3. szkoda ze nie lubie kokosow :P no chyba ze bylyby by to ciasta z malibu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te ciasteczka - robiłam takie wiele razy ale z samym cukrem, o wiórkach kokosowych nawet nie pomyślałam. Genialne w swej prostocie, wypróbuję na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka zapowiadają się smacznie, ale mnie bardziej zainteresowała filiżanka ze zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń