Cześć!
W ramach kuchennych wyzwań
przedstawiam Wam przepis na moją specjalność – żeberka w piwie.
- ok. 1 kg żeberek (w zależności
od ilości osób)
- 5 cebul
- ¼ - ½ l jasnego piwa
- przyprawy (sól, pieprz,
jarzynka, liście laurowe, ziele anielskie i majeranek, pietruszka)
- mąka do panierowania, tłuszcz
do smażenia
- woda do rozcieńczenia piwa
- ewentualnie łyżeczka miodu
Żeberka porcjujemy, solimy,
pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w
piórka, szklimy na oleju. Żeberka, cebulę i przyprawy zalewamy piwem, dodajemy
odrobinę wody i dusimy do miękkości. Jeśli potrawa będzie miała zbyt gorzki
posmak, dodać łyżeczkę miodu. Podajemy z ziemniakami i surówką posypane natką
pietruszki.
Coś mi się wydaje, że posmakowałoby mi :)
OdpowiedzUsuńPoleca, może kiedyś wypróbujesz :)
UsuńNie lubię żeberek, ale nie jadłam ich w tej formie. Od jakiegoś czasu myślę, że tak podane mogłyby mi zasmakować. :)
OdpowiedzUsuńPiwo robi tutaj wiele dobrego :)
UsuńMogą dobrze smakować. Nie próbowałam żeberek w piwie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń