niedziela, 15 maja 2016

Kluski leniwe

Cześć!

Lubicie kluski leniwe? Ja bardzo. Dość długo ich nie jadłam, więc postanowiłam kiedyś je zrobić. Jeśli macie ochotę to podaję przepis, oczywiście na oko.
- kawałek sera białego (użyłam twarogu półtłustego)
- mąka
- jajko
- sól
- ewentualnie woda jeśli ciasto jest zbyt twarde
- masło

Ser, mąkę, jajko i sól zagniatamy razem, jeśli to konieczne dodając trochę wody. Z ciasta tworzymy wałeczki i kroimy je na kluski na skos. Gotujemy chwilę we wrzącej wodzie uważając by się nie rozgotowały. Masło roztapiamy i polewamy kluski. Podajemy natychmiast.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Mogłabym je jeść tonami.

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś bardzo lubiłam coś, co podobnie wygląda (ale nie jestem pewna czy tak samo się nazywa) ale jest słodkie. obsmażone na masełku były pyszne. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio.

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas w Lubelskiem nie znamy takich klusek, ale koleżanki z Północy mi opowiadały, więc zrobiłam, ale według mnie są za kwaśne. U nas jada się, a ja je robię z przyjemnością kluski leniwe z mąki i ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te z mąki i ziemniaków u nas nazywają się "kopytka" :)

      Usuń
    2. Rzeczywiście. U nas w domu mówiło się albo kopytka, albo leniwe.

      Usuń
  5. Ostatnio chyba zdarzyło mi się jeść takie kluski w dzieciństwie. Muszę sama sobie kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy w życiu nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, jak dawno ich nie jadłam... Musiałabym kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń