sobota, 27 lutego 2016

Placuszki jaglane z sosem jabłkowym

Cześć!

Dziś przedstawię wam przepis na pyszne placuszki z kaszy jaglanej. Troszkę podchodziłam sceptycznie do takich placuszków, ale efekt przeszedł moje oczekiwania :) Oryginalny przepis jest nieco inny i znajdziecie go u Mirabelki. Mój zaś jest taki:

- torebka ugotowanej kaszy jaglanej (wcześniej przelanej zimną i gorącą wodą)
- jajko
- trochę mleka
- mąka (na oko)
- łyżeczka proszku d pieczenia
- ok 2 łyżeczki/łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamony
- olej do smażenia

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania ciasta nieco gęstszego niż na naleśniki. Smażymy na oleju na małym ogniu do zrumienienia.
Sos jabłkowy:
- ze 3 małe jabłka
- odrobina cynamonu
- łyżka miodu
- sok z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę, mieszamy z cynamonem i sokiem z cytryny. Dodać trochę wody i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Dodać miód. Mąkę rozpuścić w małej ilości zimnej wody i powoli wlać do jabłek, ciągle mieszając. 

Placuszki podawać na ciepło, polane sosem.


9 komentarzy:

  1. Kaszę jaglaną bardzo lubię, najczęściej w formie śniadaniowej jaglanki, takiej plackowej wersji nie próbowałam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zdrowe przepisy uwielbia moja siostra. Wczoraj podała pyszne ciasteczka bez grama cukru i mąki :) A wyszły słodkie i pyszne, naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trafiłam idealnie! Jestem wielką miłośniczką kaszy jaglanej, nawet ostatnio u mnie też pojawił się przepis na takie placuszki tylko trochę w innej wersji. Muszę wypróbować Twój przepis bo takich jeszcze nie jadłam. Kasza jaglana rządzi! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :) Też poszukam pewnie innych wariantów potraw z kaszą jaglaną :)

      Usuń