sobota, 13 lutego 2016

Ciasto dyniowe

Cześć!

Wreszcie zabrałam się za dynię, która zalegała mi w piwnicy. Część pokroiłam w kosteczkę, część rozgotowałam i zamierzam to zamrozić. Część zaś wykorzystałam do aromatycznego ciasta. Przepis oryginalny jest TUTAJ.

- szklanka mąki
- 0,5 szklanki rozgotowanej, zmiksowanej dyni
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
Miksujemy olej z jajkami, dodajemy dynię, mieszamy. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy do masy, miksujemy, wylewamy na małą keksówkę (ja miałam foremkę aluminiową, bo mam prodiż zamiast piekarnika) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut, może nieco dłużej (aż patyczek będzie suchy).

13 komentarzy:

  1. Wygląda ciekawie i zapewne jest pyszne. Ja pewnie zastąpiłabym cukier jakimś innym wynalazkiem, ale sam pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ksylitol też by się nadał. Ciekawe czy miód byłby odpowiedni, na pewno aromatyczny :)

      Usuń
  2. Ojej, a właśnie mam dynię i kompletnie nie wiedziałam co z nią zrobić ;) Zupa dyniowa mi się już trochę przejadła, a tu proszę... Bardzo to smakowicie wygląda! :))

    Pozdrawiam! ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety, ja jestem królową zakalca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to to ciasto wyszło mi troszkę wilgotne w dolnej partii, ale nie wiem czy takie miało być (bo ciasta z dynią to raczej chyba wilgotne powinny być?) czy też to, że piekłam w prodiżu i nie miałam możliwości ustawienia temperatury o tym zadecydowało :)

      Usuń
  5. Lubię takie warzywne wilgotne ciasta: dynia, cukinia, marchewka, buraki, ostatnio brownie z batatów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z marchewki też już piekłam ciasto, ale to z buraków mnie intryguje :) Brownie z batatów też świetnie brzmi :)

      Usuń
  6. Ależ pysznie, muszę wypróbować przepis koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta dyniowego jeszcze nie jadłam, zazwyczaj robię z niej zupę krem. Jak będzie sezon to pokuszę się też o takie ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za zupą to tak średnio przepadam, ale ciacho jest ok :D

      Usuń