Cześć!
Dziś przedstawię wam przepis na pyszne placuszki z kaszy jaglanej. Troszkę podchodziłam sceptycznie do takich placuszków, ale efekt przeszedł moje oczekiwania :) Oryginalny przepis jest nieco inny i znajdziecie go u Mirabelki. Mój zaś jest taki:
- torebka ugotowanej kaszy jaglanej (wcześniej przelanej zimną i gorącą wodą)
- jajko
- trochę mleka
- mąka (na oko)
- łyżeczka proszku d pieczenia
- ok 2 łyżeczki/łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamony
- olej do smażenia
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania ciasta nieco gęstszego niż na naleśniki. Smażymy na oleju na małym ogniu do zrumienienia.
Sos jabłkowy:
- ze 3 małe jabłka
- odrobina cynamonu
- łyżka miodu
- sok z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę, mieszamy z cynamonem i sokiem z cytryny. Dodać trochę wody i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Dodać miód. Mąkę rozpuścić w małej ilości zimnej wody i powoli wlać do jabłek, ciągle mieszając.
Placuszki podawać na ciepło, polane sosem.
Kaszę jaglaną bardzo lubię, najczęściej w formie śniadaniowej jaglanki, takiej plackowej wersji nie próbowałam jeszcze.
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe przepisy uwielbia moja siostra. Wczoraj podała pyszne ciasteczka bez grama cukru i mąki :) A wyszły słodkie i pyszne, naprawdę :)
OdpowiedzUsuńBrzmi interesująco :)
UsuńTakich jeszcze nie jadłam. Muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńMnie bardzo smakowały :)
Usuńspróbuję, ale bez cynamonu :p
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTrafiłam idealnie! Jestem wielką miłośniczką kaszy jaglanej, nawet ostatnio u mnie też pojawił się przepis na takie placuszki tylko trochę w innej wersji. Muszę wypróbować Twój przepis bo takich jeszcze nie jadłam. Kasza jaglana rządzi! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :) Też poszukam pewnie innych wariantów potraw z kaszą jaglaną :)
Usuń