sobota, 20 września 2014

Grzybowe niebo

Cześć!

Lubicie chodzić na grzyby? Zrobiliście zapasy suszonych grzybków na zimę? Jeśli tak ten przepis jest dla Was :)

- garść suszonych leśnych grzybów
- 4-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki śmietany (aby zagęścić można dodać też trochę mąki)
- natka pietruszki
- 1-2 kostki rosołowe (mogą być grzybowe)
Grzyby płuczemy, moczymy w wodzie, następnie kroimy w paski. Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy warzywa i kostki. Uzupełniamy wodą, aby składniki były przykryte. dodajemy przyprawy i czosnek, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zabielamy śmietaną (lub zagęszczamy śmietaną z mąką) i dodajemy posiekaną pietruszkę. Można podawać z chlebem. Pycha!

6 komentarzy:

  1. Zapewne jest dobre ;)
    Lubię potrawy z grzybkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu grzyby obrodziły! Widzę, że królują nie tylko u mnie na stole - nie rozumiem ludzi, którzy ich zupełnie nie lubią :). Krokiety, zalewajka, jajecznica, pizza, sos do mięsa - u mnie wszystko z grzybami, a jutro jadę na kolejne grzybobranie, bo w końcu kupiłam suszarkę do grzybów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewajka? A co to? Lubię grzyby. Sos z opieniek czy smażone kurki... Mmmm.... :)

      Usuń
    2. To taka zupa na bazie ziemniaków, grzybów, żuru z dodatkiem śmietany. Opieńki zawsze marynowałam - słyszałam, że są zbyt twarde do innych potraw, ale coraz częściej czytam w internecie, że są smaczne w sosach.

      Usuń
    3. Dzięki za wyjaśnienie :) Sos z opieniek jest genialny :) Np. do placków ziemniaczanych!

      Usuń