sobota, 13 września 2014

Papryka po bułgarsku do słoika

Cześć!

Dziś podam Wam kolejny przepis na paprykę do słoika. Taka papryka jest dobra zarówno jako dodatek do mięs, na kanapki czy do sałatek. Zrobiłam ją już drugi bądź trzeci raz. Podaję przepis oryginalny, ale zaznaczam, że zalewy trzeba zrobić więcej, aby wystarczyło do wszystkich słoików.

- 2,5 kg papryki
- pietruszka
- główka czosnku

Zalewa (trzeba zrobić więcej niż podaje przepis):
- 2 szklanki wody
- szklanka octu
- szklanka oleju
- 10 dag cukru
- sól do smaku
Paprykę myjemy, obieramy, kroimy w krążki. Czosnek obieramy, dzielimy na ząbki. Pietruszkę obieramy, kroimy na małe kawałeczki. Wszystko układamy w słoiku. Gotujemy zalewę i zalewamy nią warzywa. pasteryzujemy ok. 15 minut. Można dodać ulubione przyprawy.

6 komentarzy: