poniedziałek, 11 września 2017

Pesto z jarmużu

Cześć!

Dawno nie było żadnego przepisu. czas nadrobić, tym bardziej, że wypróbowałam kolejny nowy przepis - na pesto z jarmużu. Jarmużu u mojej mamy dostatek, więc podkradłam jej trochę, w domu były orzechy - pomysł na obiad nasunął się sam :)

- kilka listków jarmużu
- orzechy arachidowe niesolone, prażone
- oliwa
- sól, pieprz, odrobina soku z cytryny
- ewentualnie żółty ser
- makaron
Orzechy zblendować. Jarmuż opłukać, odkroić łodygę, wrzucić na wrzątek (ja dałam trochę soli do tego) na ok. minutę. Dodać do orzechów, sera, oliwy i razem blendować. Tutaj trochę uważamy, bo liście jarmużu łatwo zapychają blender. Doprawiamy do smaku, mieszamy z ugotowanym makaronem. Ja miałam akurat w domu makaron owsiany - niestety na zdjęciu wygląda mało apetycznie :D

10 komentarzy:

  1. Mniam... Wygląda pysznie :) Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam jarmużu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto z jarmużu jeszcze nie próbowałam, najczęściej kręcę z zielonej pietruszki i słonecznika. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i pysznie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń