wtorek, 10 marca 2015

Mięso w czerwonym winie

Cześć!

Naszła mnie ochota na mięso w czerwonym winie. Nie kierowałam się jakoś specjalnie przepisami, choć przyznaję, że zerknęłam na internet. Jednak zrobiłam je po swojemu i wyszło pyszne :) Nie będe podawać dokładnych proporcji - to zależy dla ilu osób się gotuje.

- kawałek schabu
- czerwone wytrawne wino
- przyprawy (zioła prowansalskie, ziele angielskie, listek laurowy, przyprawa do kurczaka, jałowiec, co tam jeszcze lubicie)
- pół papryki
- cebula (ja dałam pół)
- kilka (lub kilkanaście) małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 1 papryczka chilli
- sos sojowy - tak z łyżkę, dwie
- olej
- pół kostki mięsnej
Mięso pokroić na kawałki, zamarynować przez noc w marynacie z oleju, czerwonego wina, sosu sojowego i przypraw. Podsmażyć mięso na patelni, gdy ładnie się zrumieni dodać pozostałą marynatę, dolać nieco wina i wody, kostkę mięsną i dusić Dodać pokrojone i podsmażone na oleju warzywa i dalej dusić do miękkości w razie potrzeby dolewając wody. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą jęczmienną i surówką.

12 komentarzy: