środa, 9 kwietnia 2014

Żeberka w miodzie

Cześć!

Inspirując się tym przepisem postanowiłam zrobić żeberka w miodzie. Żeberka miałam w zamrażalniku, miód kupiłam chyba 2 dni wcześniej, więc wybór nie był trudny:) Oczywiście pozmieniałam co nieco :) Przepis dla dwóch osób:

- 2 kawałki żeberek
- miód
- przyprawy (ostra papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz, majeranek)
- kawałek kostki mięsnej
- białe wytrawne wino
- olej
- łyżeczka mąki i łyżka śmietany do zagęszczenia sosu

Z miodu (na oko dałam 2 łyżki, ale to było nieco za dużo, sos wyszedł za słodki, musiałam trochę go odlać i wyostrzyć :) użyłam miodu spadziowego, ale myślę, że wielokwiatowy mógłby być lepszy, zresztą to wszystko jedno), oleju i przypraw zrobiłam marynatę, obtoczyłam żeberka i zostawiłam na noc w lodówce. Żeberka obsmażyłam na oleju, wlałam marynatę i trochę wody, udusiłam. Jak wcześniej wspomniałam sos wyszedł za słodki, więc trochę go odlałam, dodałam ok 1/4 kostki mięsnej, nieco białego wina, następnie zagęściłam śmietaną z mąką. Efekt był całkiem smaczny :)

4 komentarze: