czwartek, 19 września 2013

Prosty jabłecznik

Cześć!

Dziś podam Wam przepis na ciasto, które jest idealne na jesień - mowa o jabłeczniku! Bardzo lubię to ciasto, jest proste i pyszne, zwłaszcza jeszcze lekko cieple. Oto moja tajemna receptura:

Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- kostka margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 - 1 opakowanie cukru waniliowego
- ok. 1/2 szklanki śmietany
- szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą kładziemy na spód deki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, bądź kaszą manną. Drugą część dajemy na warstwę jabłek.

Masa jabłkowa:
- ok. 2 kg jabłek
- cukier
- cynamon

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy z soku, mieszamy z cukrem i wykładamy na warstwę ciasta. Posypujemy cynamonem. Na to nakładamy drugą warstwę ciasta. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ja lubię posypać ciasto przed pieczeniem zwykłym cukrem kryształem :)

6 komentarzy:

  1. Chyba znów mam ochotę na jabłecznik. Myślę, że Twój bardziej klasyczny przepis zagości w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też z takiego przepisu robie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie, chociaż fanką jabłek to ja nie jestem... :)

    OdpowiedzUsuń