Cześć!
Jedną z rzeczy, które chciałam zrobić w jesieni było ugotowanie zupy dyniowej. Szczerze mówiąc średnio przepadam za czystą zupą z dyni, ale ta którą zrobiłam była dobre! Oto przepis (pochodzi ze strony Kwestia Smaku - z małymi zmianami):
- mała dynia lub pół dużej
- kilka ziemniaków
- cebula
- ząbek lub dwa czosnku (ewentualnie w proszku)
- kawałeczek masła
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- kurkuma, sól
- bulion
- pomidor
Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę/plasterki i szklimy na maśle. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą, kurkumą i imbirem, chwilę smażymy razem, mieszając. Zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy obranego, wypestkowanego i pokrojonego w kosteczkę pomidora. całość miksujemy. Gotowe! W oryginalnym przepisie była jeszcze mowa o mleku, ale ja nie dałam :)
Ja robię trochę inaczej - bez pomidora, za to razem z cebulą podduszam starte na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Zamiast kurkumy doprawiam gałką muszkatołową, a na koniec gotowania wrzucam serek topiony.
OdpowiedzUsuńTeż musi być dobra - może wypróbuję :)
UsuńMnie akurat taka zupa nie smakuje.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńU mnie w domu rodzinnym od kiedy pamiętam jesienią góruje się dynię na mleku z makaronem, która ja uwielbiam.:)
OdpowiedzUsuńkocieczytanie.blogspot.com
Ale jak to się dokładnie robi? Zaintrygowałaś mnie :D
UsuńZnowu się zaczął sezon na dynie. Trzeba do mamy częściej podjechać i przyszeptać, coby placki zrobiła czy na przykład taką zupę, której jeszcze z dyni nie jadłem. :)
OdpowiedzUsuńSamemu gotować! :P
UsuńJa nie jadam takich rzeczy na co dzień, więc nie ma sensu gotować, bo co z resztą zrobię? ;)
UsuńOoo, racuchy też mogłyby być dobre - a mam jeszcze jedną dyńkę :D
UsuńRacuchy to już Ci kiedyś pisałem, że jadłem. Teraz do mamuśki się uśmiecham i zagaduję jak się widzimy, że może by tak jakieś placuszki albo ciasto z dyni, bo konfitur już mam trochę w szafce. :D
UsuńWiem, pamiętam :) Ale Ci dobrze - ja to sobie sama muszę ugotować :D
UsuńNie no, 99% posiłków to ja też sam gotuję. Te, o których wspominam, że mam zrobi to jak pojadę do nich raz na jakiś czas. :)
UsuńNo to ja mam podobnie w sumie. Choć jak pojadę do Mamy i mają być np. pierogi albo uszka, to pracowicie pomagam lepić :D
UsuńMoi rodzice mają za małą kuchnię, żeby tam robiły czynnie 3 osoby, maks 2, a i tak jest ścisk, dlatego często się irytowałem, bo ja robiłem osobno dla siebie jedzenie, a rodzice osobno, więc ciągle ktoś w kuchni. :P + jak była mama to zawsze też pies musiał być. :P Pomóc chętnie pomogę zawsze, ale mama to mnie wygania na ogół z kuchni jak robi, więc mi pozostaje tylko konsumpcja i wychwalanie. :P
UsuńHeh, ja bym nie narzekała :) Jak ktoś zrobi to zawsze lepiej smakuje. Ja mam tak z kawą. Sama zrobię, jest ok, wypiję, ale jak ktoś mi zrobi to jest przepyszna :D
UsuńToteż nie narzekam. :) Ale jeżdżę raz, maks 2 razy w miesiącu, bo jak jestem u mamy to zawsze kcal za cały tydzień wcisnę. :P
Usuń:D
UsuńUwielbiam tę zupę :)
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie ją zrobiłam :D
UsuńZupę dyniową bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy nie jadłam takiej zupy. U mnie w domu się jej nie robiło, a ja jakoś nie mam zacięcia do gotowania. ;)
OdpowiedzUsuńJa dynię zaczęłam jadać dopiero niedawno - ja wiem, jakieś trzy lata temu?
UsuńUwielbiam dynię! Zupy w szczególności. Jednak odkąd wypróbowałyśmy z mamą przepis na zupę dyniową na soku jabłkowym, to żadna inna już dla mnie nie istnieje :)
OdpowiedzUsuńNa soku?! Podziel się przepisem :D
UsuńW weekend :) jak wrócę do domu, to postaram się nie zapomnieć :)
UsuńOoo, dzięki! Czekam zatem na przepis :*
UsuńWięc tak :)
Usuń- 1,5 kg dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- marchew
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. soku jabłkowego (najlepiej taki tłoczony, nie z koncentratu - daje inny smak i nie jest taki słodki)
- 2-3 kostki rosołowe (albo mocny bulion)
- przyprawy: cynamon, gałka muszk., pieprz czarny i cayenne
Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać pokrojoną dynię i marchew. Zalać sokiem i dopełnić wodą tak, żeby wszystko było zakryte. Dodać kostki i gotować ok. 35 minut, zmiksować na krem, dodać przyprawy do smaku.
Wielkie, wielkie dzięki! Zachowam i wypróbuję :D
Usuń:****