czwartek, 2 marca 2017

Ciasteczka owsiane Anzac

Cześć!

Na blogu Agnieszki Maciąg znalazłam ostatnio przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i wiórków kokosowych. Przepis był prosty, ja zmieniłam proporcję, żeby wyszło tych ciasteczek więcej. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ, a ja zrobiłam wersję trochę na oko :)

- 300-350 g margaryny Kasia, może być masło
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka cukry
- 200 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. W garnuszku topimy tłuszcz, dodajemy miód, mieszamy. Masło wlewamy do suchych składników, mieszamy. formujemy kulki, rozpłaszczamy je na wysmarowanej tłuszczem dece i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (na oko trzeba sprawdzić). Ciastka twardnieją dopiero po upieczeniu. Nie powinno się ich na dece kłaść zbyt blisko siebie, bo "rozlewają" się nieco podczas pieczenia. A smak? Pycha!

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Z tym tłuszczem i cukrem to nie wiem czy takie zdrowe, ale na pewno zdrowsze (i smaczniejsze!) niż te ze sklepu :)

      Usuń
  2. Kokos i płatki owsiane, mniamuśne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią wypróbuję ten przepis, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że czytanie i gotowanie nie tylko u nas idą w parze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię z płatkami owsianymi, wiórkami i bananami - nie dodaję tłuszczu, też dobre :) A jak dorzucę rodzynki, skórkę pomarańczową itd to już w ogóle pycha :D

    OdpowiedzUsuń