Cześć!
Szukałam niedawno jakiejś nowej potrawy jednogarnkowej, którą mogłabym podać gościom jako danie gorące. Z pomocą przyszła mi niezawodna Mirabelka z przepisem na bogracz. Ja oczywiście zrobiłam go po swojemu bazując na oryginalnym przepisie. Proporcje podam orientacyjne.
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 papryki (różnokolorowe mogą być)
- 2 małe cebule lub jedna duża
- puszka pomidorów krojonych
- 2-3 ziemniaki
- makaron typu zacierka
- przyprawy: wędzona, słodka i ostra papryka, czosnek w proszku, pieprz, sól, kminek mielony, ewentualnie jakaś vegeta czy kucharek)
- 2 kostki rosołowe
- trochę oleju
Mięso umyłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam na noc w oleju z przyprawami. Mięso podsmażyłam na oleju, wrzuciłam do garnka. Cebulę pokroiłam i zeszkliłam z odrobiną czosnku, dodałam do mięsa, zalałam wodą, dodałam kostką i dusiłam aż mięso było prawie gotowe. W tym czasie pokroiłam paprykę, obrałam i pokroiłam ziemniaki i wrzuciłam do garnka. Dodałam makaron. Gdy wszystko było prawie gotowe dodałam pomidory i doprawiłam. Dodam, że dobrze by było jeść go po jakimś czasie, gdy smaki się przegryzą :)
Mniam, mniam, mniam :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo już wiem co zrobię na następną sobotę :D
UsuńNa pewno jest pyszne... ja uwielbiam gulasze ;)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo je lubię :)
UsuńPychota. Lubię taki połączenia.
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńAż zgłodniałam, idę obiad przygotować :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTak tak, wszyscy mnie atakują przepisami, a ja uziemiona we Francji z budżetem na Polskę:) Odbiję to sobie po powrocie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak wrócisz, będziesz miała okazję wypróbować :D
Usuń