czwartek, 11 czerwca 2015

Kasza bulgur z papryką i suszonymi pomidorami

Cześć!

Podzielę się z Wami kolejnym udanym eksperymentem kulinarnym. Ostatnio "odkryłam" kaszę bulgur. Jest naprawdę smaczna! Zwykle używałam jej jako dodatek do sosu mięsnego, ale ostatnio spróbowałam innej jej wersji. Przepis, na którym bazowałam znajdziecie tutaj. Moja wersja jest taka (na 2 osoby):


- saszetka kaszy bulgur
- 0,5 zielonej papryki
- czerwona papryka
- 8-10 suszonych pomidorów
- 0,5 dużej cebuli lub jedna mała
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
- koncentrat pomidorowy
- masło
- woda



Na maśle podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pokrojone papryki. Pomidory kroimy, zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy. Gdy papryki będą już podduszone dodajemy opłukaną kaszę bulgur, pomidory, zalewamy wodą, doprawiamy i dusimy, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. 
Można jeść solo, ja podałam kaszę z sałatą ze szczypiorkiem i śmietaną.

5 komentarzy: