piątek, 24 kwietnia 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej, płatków owsianych i soczewicy

Cześć!

Dawno nie eksperymentowałam w kuchni. Kiedy więc znalazłam ciekawy przepis na wegańskie burgery (oryginalny przepis dostępny TU) postanowiłam go wypróbować. Oczywiście przepis został zmodyfikowany. Moja wersja jest taka (przy czym proporcje dawałam na oko):

- soczewica zielona
- płatki owsiane
- kasza jaglana
- mały burak
- kawałek cebuli
- 4 ząbki czosnku
- jajko
- sos sojowy
- bułka tarta
- przyprawy (przyprawa azjatycka, curry, ostra papryka, majeranek, pieprz ziołowy)
Soczewicę i kaszę jaglaną ugotować wg przepisów na opakowaniu. Płatki zalać wrzątkiem, odstawić na chwilę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Buraka obrać i zetrzeć na małych oczkach na tarce. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do smaku, sos sojowy, jajko i bułkę tartą. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i usmażyć na oleju. Jest trochę zabawy z gotowaniem tej soczewicy i kaszy, ale co tam. Efekt jest tego wart :)


9 komentarzy:

  1. Nie lubię kaszy jaglanej, więc to nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jej w ogóle nie czuć :) Ja nie lubię curry, ale dałam ją trochę oszczędniej i wyszło pyszne :)

      Usuń
  2. kocham jaglankę i buraki i jako miłośnik vege mogę powiedzieć że brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I naprawdę jest dobre, aż sama byłam zaskoczona :D

      Usuń