czwartek, 24 marca 2016

Klopsiki w potrawce

Cześć!

Jako, że mam zamiar być przez Święta trochę offline (zobaczymy jak wyjdzie) to życzę Wam wspaniałych Świąt, w czasie których nie zatracicie ich sensu wśród wszelkiego rodzaju pysznego jedzonka :) Oby było radośnie, duchowo i ... ciepło:)

Dawno nie było przepisu, więc nadrabiam :) Klopsiki w potrawce są dość proste do zrobienia, choć trzeba im troszkę czasu poświęcić, ale są naprawdę smaczne :)

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 kg pieczarek
- słoik groszku z marchewką
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- 3 ogórki kiszone
- sól, pieprz, ewentualnie przyprawa typu vegeta
- kostka mięsna
- jajko
- czerstwa bułka i/lub bułka tarta
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania klopsików

Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem, bułką (jeśli mamy zwykłą, należy ją namoczyć w mleku i odcisnąć), formować klopsiki, obtoczyć je w mące i podsmażyć z każdej strony na oleju. Pieczarki kroimy, podsmażamy, wrzucamy do garnka, dodajemy groszek z marchewką, klopsiki, zalewamy woda, dodajemy kostkę i dusimy ok godziny. po tym czasie wyjmujemy klopsiki, dodajemy przecier, pokrojone w kostkę ogórki, ewentualnie doprawiamy, wrzucamy z powrotem klopsiki. Podawać z chlebem.

2 komentarze: