niedziela, 16 lutego 2014

Danie chińskie

Cześć!

Dawno nie było żadnego przepisu - spieszę nadrobić zaległości :) dzisiejszy przepis pochodzi z książki z serii Biblioteczka Poradnika Domowego (z moimi minimalnymi zmianami).

- 25 dag mięsa bez kości
- cebula lub 1-2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- por
- 5 suszonych grzybów lub 25 dag pieczarek
- likla łyżek okeju
- łyżka przyprawy chińskiej (ja użyłam azjatyckiej)
- 6 łyżek sosu sojowego
- ewentualnie sól i pieprz

Mięso pokroić w paseczki, lekko posolić. Suszone grzyby umyć, namoczyć w gorącej wodzie i pokroić w paseczki (pieczarki pokroić i podsmażyć). Mięso wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Dodać grzyby, cebulę lub czosnek, następnie pokrojone warzywa (ja smażyłam osobno mięso, osobno pieczarki i osobno warzywa). Dolać wodę, dodać przyprawę chińską i sos sojowy, ewentualnie sól i pieprz (jeśli trzeba). Dusić do miękkości. Podawać z ryżem.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam kuchnię chińską :)
    Bardzo ciekawa potrawa i do tego ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, kocham to danie jadłabym je codziennie na prawdę dobrze smakuje, a nie jest za tłuste tylko jest pożywne : ) Zapraszam również do siebie : http://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/ Obserwuję ♥ Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, dość często jem tego typu dania i sama je gotuję :) kuchnię chińską bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń