sobota, 14 czerwca 2014

Lekki obiad we włoskim stylu

Cześć!

Jak dobrze, że już weekend :D

Dawno nie było żadnego przepisu, a kilka dobrych rzeczy jadłam. Poniżej jedna z nich, spaghetti z pieczarkami. Przepis pochodzi z jednej z książek Biblioteczki Poradnika Domowego (chyba Najlepsze przepisy kuchni włoskiej). Potrzebujemy:
- pomidory 
- pieczarki
- ugotowany makaron np. spaghetti
- kulka mozzarelli
- jakiś olej czy masło
- sól, pieprz, cukier
Na tłuszczu podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, dodajemy ugotowany makaron, chwilę smażymy razem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w dość dużą kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy cukru, dodajemy do makaronu. Mozzarellę kroimy, dodajemy do reszty, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, dopóki mozzarella nie zacznie się LEKKO roztapiać. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można dodać natkę pietruszki.

Buon apetito!

6 komentarzy: